Широка лъка е символ на родопската култура и дух. Идвайки в това село-приказка,обявено за архитектурен и етнографски музей, Бие се озовавате 1-2 века назад - в епохата на Българското Възраждане. Трите сводести моста на Широколъшката река, запазени от римско време, предават на селото особено очарование. В най-красивата и внушителна среда (Згуровският конак) се намира етнографският музей. Можете да видите и къщата, в която се е помещавал щаба на Капитан Петко войвода (1878 г.). В Широка лъка е роден Екзарх Стефан, известен с важната си роля при спасяване на българските еврей през Втората световна война. Селото в известно с Фолклорното си музикално училище, в което се обучават талантливи младежи от цялата страна.

"В нашия център се изнасят кратки програми с родопски песни и танци. Туристите могат да се обучават и в различни родопски занаяти. Предоставяме им възможност да си изработят нещо на родопския хоризонтален стан, да се научат да предат, да тъкат, да везат терлици, да чепкат вълна. Много интересно за туристите е изработването на родопските терлици. Те се везат на ръка и се обшиват с гайтан. Някои проявяват желание да се научат да тъкат най-обикновена родопска черга или дори по-трудоемките нашенски халища, отличаващи се с пъстрите си цветове."
Няма начин да не останете омагьосани от автентичната родопска кухня музика. Игривите импровизации на прословутата каба гайда, съпровождащи изпълнените с копнеж и меланхолия родопски песни, възпяват непреходната красота на Родопа, обвеяна от митове и легенди. Повече за местния фолклор ще научите от възпитаниците на широколъшкото Средно музикално училище за народни песни и инструменти. Младите виртуози, носители на редица национални и международни награди, с готовност демонстрират музикалните си дарби. В училището се провеждат и специални курсове за чужденци, желаещи да усвоят тънкостите на характерните за този край инструменти и хора. Закътаното в пазвите на Родопа селце е домакин и на поредица от фолклорни празници с участници от целия регион. В първата неделя на м. март в Широка Лъка се стичат гости от страната и чужбина, за да присъстват на ежегодното кукерско шествие, или т.нар. Пестнеделник. На този ден страховити кукери, опасани с огромни чанове, танцуват из селото, за да прогонят злите духове от къщите и от душите на хората. Вдига се много шум, звън и смях, пеят се песни и се вият дълги хора на селския мегдан.
“Друг интересен празник е гайдарското надсвирване, което се провежда под формата на фестивал в нашето музикално училище в първия петък и събота на месец август. После празникът прераства в гайдарско надсвирване на открито на живописните Илинденските поляни над близкото с. Гела. В тези две събития се включват и участници от чужбина. На празника човек може да опита за пръв път да посвири. А ако вече е усвоил тънкостите на родопската каба гайда, може да участва в надсвирването, а защо не и да се яви на конкурса, заедно с майстори гайдари от страната и чужбина!”

Информация
LogoNew
bg
en